To medaljer til Otra IL under NM i Kristiansand!

Postet av Olav Magne Tveitå den 13. Sep 2021

 

I forkant av mesterskapet knyttet det seg store forventninger til Emelia Tveitå. Den ferske norgesmesteren for junior var tippet som nr 3 i kule. Det kunne bli en historisk medalje for Otra i seniorsammenheng i NM. Det ble ikke den store spenningen i konkurransen. Hennes kanskje største utfordring var en litt skrantende helse. Hun endte opp med 12,30m og klar bronsemedalje etter god teknisk kasting. Det var dessverre ikke mer trykk i kroppen denne dagen. Hennes pers på 13.01m hadde heller ikke holdt til sølv og hun måtte perset med noen cm for å kapre sølvet. Ned til 4.plassen var det komfortabel avstand. Søndagen var det klart for hovedøvelsen diskos. Da var hun dessverre for syk til å starte. Persen hennes hadde holdt til sølv, men det skal godt gjøres å perse akkurat når man trenger det. Unni Tveitå var på plass, men hennes teknikk holdt denne gangen ikke til å nå finaleomgangene.

I lengdekonkurransen var Aanund Tveitå nevnt som en av utfordrerne til medalje. Han imponerte under oppvarmingen og hadde et veldig langt prøvehopp. Teknikken satt perfekt. Kunsten er å bevare farten gjennom satsplanken og samtidig skape løft. Han åpnet konkurransen med et hopp på 7,26m og inn på 2.plass. Norgesrekordholder Ingar Kiplesund med en rekord på 8,10m hadde tatt ledelsen med 7,53m. Aanund fikk ikke sluppet seg helt løs og hadde et dårlig planketreff. Likevel var det hans nest lengste hopp i karrieren. Foran det neste hoppet valgte han å ikke flytte fremover da han av erfaring vet at steglengden ofte er noe lengre i 2. omgang.

I 2.omgang ble det langt, men dessverre dødt. I 3. og 4.omg måtte Aanund jobbe med å være mer avslappet og øke frekvensen på de siste stegene av tilløpet. Han løste det ganske bra, men det ble ikke de store lengdene. I 4.omgang hadde han fint tilløp, men mistet satsen og det ble et flatt hopp. Kanskje ble det for mye tenking og han fikk beskjed om å bare være avslappet og gi alt uten å tenke noe mer på teknikken. Foran 5.omgang kjente han et vinddrag i ryggen. Han bestemte seg for å flytte tilløpet 30cm bakover. Det er ganske mye , men han vet av erfaring at steglengden blir en del lengre i medvind. Det endte med et perfekt planketreff og 7,52m. Nå var han bare 6cm fra gullet foran siste omgang.

Foran den siste omgangen mobiliserte han maksimalt. Han visste at om han skulle hoppe lengre, så måtte han sannsynligvis ha litt lengre tilløp. Han flyttet enda 5cm bakover, men nå var det helt vindstille. Det gikk som det måtte gå. Planketreffet ble ikke det beste, men like fullt ble det et hopp på 7,38m, hans nest lengste i karrieren. I siste omgang økte Ingar til 7,73m og viste at de eldste fremdeles var eldst! Aanund sitt resultat er for øvrig det nest beste resultat i lengde av en 17-åring gjennom tidene. Han er kun slått av Henrik Flåtnes som hoppet 7,65m for to år siden. Henrik tok for øvrig sølv i år i U23-EM allerede som 19-åring. Han var dessverre coronasyk og kunne ikke stille i NM.

Aanund kommer nå til å gå over til å satse lengde fremfor tikamp. Det er hardt for kroppen å satse 10 øvelser og for øyeblikket tåler han ikke dette. Han har god fysikk for å satse 10-kamp, men kroppen må også henge sammen. Neste år vil JR VM i Cali, Colombia være et naturlig mål.

Her er en link til det lengste hoppet:

https://www.instagram.com/p/CTpy8k_DZGd/?utm_source=ig_web_copy_link 


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline